Medlemssiden / Artikel om Holmegaard

Artikel om Holmegaard

PRESSEMEDDELELSE  28. april 2015 - fra  Realdania

Holmegaard Glasværk får ny udviklingsstrategi

En udviklingsstrategi skal genskabe det berømte glasværk i Fensmark på Sydsjælland til et nyt Holmegaard. Realdania støtter strategiarbejdet.
 
KLIK på link og se!
Det Ny Holmegaard
Artikel af Jan Kock

Glasværket nede ved Holmegaard Mose, lukkede endeligt for produktionen i 2008. Varemærket Holmegaard samt de mange designs blev overtaget af firmaet Rosendahl A/S, som arbejder inden for det kunstindustrielle. Med i handlen fulgte den store og ganske unikke prøvesamling på vel mere end 35.000 tusinde glas samt mange tegninger, skitser og andet fra designerne på værket. To år efter forærede Rosendahl rundhåndet prøvesamlingen til Næstved Museum. I 2012 fulgte så en gave fra den industrielle produktion af emballageglas, som ejes af det irske firma Ardagh og som stadig er i fuld drift. Gaven bestod af den anden del prøvesamlingen nemlig alt emballageglasset. Næstved Museum nu en del af Museum Sydøstdanmark har siden, med Susanne Outzen i spidsen, arbejdet intenst på at registrere hele samlingen.
For at skabe de rigtige og optimale rammer er det tanken at flytte ind i det meste af den gamle del af fabrik, hvor kunstglasproduktionen foregik. Rammen er ideel og omfatter nogle af de ældste bygninger i området. Projektet vil blive hjulpet godt på vej af at der i værkets seneste år blev satset på et stort velkomstcenter, som vil give optimale forhold.
Man har store ambitioner, der skal både være bred formidling til alle alderstrin, være forskning og uddannelse på højt -gerne europæisk plan. Alt dette skal skabes ved samarbejde og partnerskaber med en lang række andre institutioner. Hvis man vil vide mere kan man gå ind på Næsted Kommunes hjemmeside, hvor projektet ligger foldet ud.
Der er givet noget at se frem til, hvis det hele realiseres efter planen.
Det kan man kun håbe.
<<klik på folderen
 
Illustrationer: fra bogen Liv og Levn
 
1.) Eksempler på Kander og karafler produceret på Holmegaard
                                                            2.) Eksperimenter fra kunstnerhytten
                               3.) Flasker fra emballageproduktionen kan også være kunstværker
 
Så er Næstved Museums årsskrift Liv og Levn for året 2014 udkommet. I år er temaet Holmegaard Glasværks Prøvesamling, og der vises bl.a. et meget, lille bitte udpluk af samlingens nu 21.000 registrerede genstande.
Årsskriftet er til salg i museets butik for 50 kr. pr. stk.
Det kan også bestilles hos Lone ln@museerne.dk

Glashistorisk Selskab Aalborg 1976