Medlemssiden / En glashilsen. fra Hans Olaf Lindhard / Indslag om glas fra H. O. Lindhard

Indslag om glas fra Hans Olaf Lindhard

Tårnby d. 16-01-2008

"GLASNYT"

Jeg sender hermed noget unikt, det er erhvervet i Kunstindustrimuseets arkiv i 1990, og jeg er ikke vidende om, at det er publiceret andre steder.

I Kunstindustrimuseets katalog." Det brændende nu Axel Salto København d. 3 november- 10 december 1989", hvilket er baggrund for mit indlæg, er der et billede af et fad i grå farve!, "Livsglæden" ejet af Axel Saltos kone Gerda Åkesson, dette vakte min interesse, som igen resulterede i heldige indkøb på loppemarkeder, derfor dette indlæg

Med venlig hilsen.   Hans Olaf Lindhard   E-mail: glashans@mail.dk

Axel Salto.

I 1989 fyldte Salto 100 år,

Kunstindustrimuseet i København, afholdt i den anledning en udstilling, fra den 3. november til den 10. december, og udgav et katalog "Det brændende nu, Axel Salto"

Min interesse blev vakt, da der i kataloget blev omtalt Salto-glas, og på side 28 er vist et fad med en diameter på 27cm, og navnet "Livsglæden", fadet er ejet af Saltos kone Gerda Åkesson.

Ved et besøg på Kunstindustrimuseets bibliotek, blev jeg med megen velvilje fra personalets side inviteret til at se Axel Saltos akvareller, 8 udkast til glasarbejder, Billedsamlingen,   ( Salto-mappen, nr.34)

På side 29 i kataloget omtales Curan-Glas, brugsglas under temaet "Den tingene iboende kraft" 12 mønstre, i 7 farver.

Med velvilje fra personalet, fik jeg kopier afbrochurematerialet om Saltos Curan-Glas, derfor dette indlæg.

Min viden om Salto-Glas og mine talrige besøg på loppemarkeder, og lidt held, erhvervede jeg en del signerede, farvede fade, asietter og kuvertaskebægre. Der findes tre forskellige signaturer i det service, som jeg fandt, nogle med syreætset håndskrift, andre med farvet håndskrift, og atter andre med trykte bogstaver.
 
1.Kataloget Det Brændende Nu Axel Salto Kunstindustrimuseet København 3.11-10.12-1989

2. 8 udkast til glasarbejder Billedsamlingen (Salto- mappen nr.34 ) side 69 nr. 72

3.Salto-Glas. 1949 Curanglas 12 motiver, side 70 nr.90

4 Brochuren Salto-Glas 12 motiver udg. af Daniroca A/S side 30 nr.5O

5.Produktionen blev kort, på grund af økonomiske uoverensstemmelser, meddelt forfatteren Lars Dybdahl af Saltos kone Gerda Åkesson.

M.V.H.  Hans Olaf Lindhard

Axel Salto

En præsentation af Axel Salto er ikke nødvendig. Kunsterens arbejder er kendt langt uden for landets grænser.
Hans keramiske arbejder er højt skattet i Amerika, hans tapeter, hans skønne mønstre i stoffer er eftertragtet af alle, der har sans for skønhed og harmoni.
Axel Salto gav Daniroca A/S til opgave at give ham et nyt materiale, som grundlag for hans kunst, så endnu flere kunne få glæden af at eje den, og gøre brug af den i hverdagslivet.
Daniroca A/S valgte glas for at slutte ringen af Saltos materialer, der nu dækker porcelain, keramik, stoffer, papir, og glas.
Materialet, der skulle bære Salto s kunst, skulle være første klasses og efter store eksperimenter, lykkedes det firmaet at fmde frem til en glas sort, Curan-Glas og at behandle denne, så Daniroca A/S i forbindelse med Saltos kunst i dag kan præsentere publikum for en hel ny art af brugskunst
Salto tegnede 12 mønstre, beregnet til et service, bestående af fad, anretningsasiet og kuvertaskebæger, der leveredes i 7 farver.
Anvendelsen af servicet er mangesidigt. Det kan anvendes både til is, frugt, kager og smørrebrød og vil være en pryd for ethvert veldækket bord.
Ethvert stykke er signeret af Axel Salto, og prisen er alligevel populær. Med tilladelsen af kunstneren kaldes Curan- Glas, dekoreret af Salto, for: Salto- Glas.
Daniroca A/S mener at have løst opgaven, og har skabt et materiale der i forhold til almindeligt glas, har stor styrke, det er hærdet, og kan tåle varme og kulde uden at sprænges.
Ved fotografisk teknik, er farverne overført til glasset i 7 farver, hvid-sort-grå- rød-gul-grøn og blå, farverne er brændt ind i glasset under høj temperatur, de kan derfor ikke slides af..
 
Uddrag af katalog fra firmaet, KeKo, Daniroca A/S RosenømsaIle 32, København V
Telefon Central 2691 Telegr.-Adr. Niroca
 
Glashistorisk Selskab Aalborg 1976