UDSTILLING / Sjælland / NYT fra HOLMEGAARDVÆRK

NYT fra HOLMEGAARDVÆRK

 
22.05.2020
 
 NU ÅBNER VI ENDELIG! ☀❤

Lørdag 30. maj kl. 10 slår vi endelig dørene op til Holmegaard Værk. Vi glæder os så meget til at byde jer velkommen!

Få historien om ikoniske designere som Per Lütken, Jacob E. Bang og Torben Jørgensen, iagttag de arbejdende glaskunstnere, og deltag selv i skabelsen ved at puste, dreje, forme og forvandle materialet til en levende genstand i vores værksteder.

Museets store tilløbsstykke er prøvesamlingen med flere end 42.000 unikke Holmegaard-glas. Læg dertil den udsøgte keramiksamling med op mod 7.000 Kähler-genstande, der kan tage pusten fra enhver. Forbered dig på at få sat alle sanser i spil, når du besøger Holmegaard Værk.

Vi opfordrer alle til at købe billetter og årskort online forud for besøget: https://bit.ly/3bSaYk3

Åbningen sker naturligvis i overenstemmelse med regeringens retningslinjer vedrørende corona. Vi har indført en række nye tiltag for at leve op til sundhedsmyndighedernes anbefalinger. Du kan læse mere om tiltagene her.👇
https://bit.ly/2ZpYRIj

Ses vi?
 
 
02.03.2020
Så kan i godt sætte kryds i kalenderen!

Lørdag, d. 2. maj åbner vi dørene for Holmegaard Værk.

Nu kan du godt sætte et stort kryds i kalenderen lørdag 2. maj 2020. Nu er det nemlig officielt, at Danmarks nye oplevelsescenter for kunsthåndværk og design åbner på denne dato.

I et partnerskab mellem Museum Sydøstdanmark, Næstved Kommune og foreningen Realdania løftes den danske designtradition til et nyt niveau af formidling. Og med fokus på innovativt design pustes nyt liv i et glaskunsthåndværk, der forsvandt, da det gamle glasværk lukkede.

Levende udstillinger for sans og samling

På museet udstilles de imponerende samlinger med mere end 42.000 unikke Holmegaard-glas og 6.000 Kähler-genstande, der fortælles levende historier fra både værksteder og tegnestue, og hænderne får lov til at udforske materialerne i de arbejdende glas- og keramikværksteder.

Et team af glasmagere i særklasse arbejder i det nye og ultramoderne glasværksted, hvor de i samarbejde med gæstekunstnere og -designere blæser ideerne til live og fylder glasbyen med kreativ virkelyst for hele familien.

Med respekt for historien er udstillingerne bygget op om kernen i det internationalt anerkendte glasværk. Værkstederne og ovnene står, som de blev forladt i 2008. Som hjertet i Holmegaard Værk har de bevaret deres vigtige status.

Museumsdirektør Keld Møller Hansen fortæller om det storstilede projekt:

”Holmegaard Værk er en drøm, der går i opfyldelse. Jeg er fuld af forventning og glæder mig til, at vi åbner Danmarks mest moderne og involverende museum. Holmegaard Værk genopliver æstetikken, håndværket, kreativiteten, de danske designtraditioner, personlige fortællinger og fælleskabet. Med Holmegaard Værk vil vi genskabe et levende glasværk for alle.”

HOLMEGAARD VÆRK - FOR SANS OG SAMLING. ÅBNER 2. maj, 2020.
 
11. februar 2020
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mere end 42.000 Glas!
Se den kommende glasudstilling på Holmegaard Værk, når vi åbner senere på foråret. Glassamlingen dækker hele Holmegaards historie og er opsat på en imponerende reol som er 7,5 meter i højden og er 40 meter i bredden.

16. august 2019
Det er sådan med projekter, at de ændrer sig undervejs. Det er også tilfældet på Holmegaard Værk, hvor kunstnergruppen Pist Protta ellers skulle begå et kunstværk af 3- 6.000 glas fra museets prøvesamling. I mellemtiden blev museet klar over at lokalerne, hvor prøvesamlingen holder til, skal sælges. Og så åbnede der sig en helt ny mulighed.

Så nu satser vi hele butikken, og lader verdens største samling af Holmegaardglas blive en del af udstillingen. Som i........dem alle.

Flere end 40.000 stykker glas fra hele Holmegaard Glasværks historie bliver vist frem på, hvad der bliver, Nordens største reol.

Ofte vil museumsgæster gerne se mere af samlingerne. Det sker så nu. På Holmegaard Værk går vi all in. Eller all up.

På fotoet ses museets udstillingschef Thorbjørn Kolbo sammen med manden med strøm i; Carl-Henrik Hansen. De står bag det høje reolprojekt.

Holmegaard Værk åbner i 2020.
 
22. maj 2019
Sådan sætter man en stor samling i bevægelse. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi har mange - rigtig mange genstande på vores magasiner. Og det skal heller ikke være nogen hemmelighed, at Holmegaard Værk bliver en levende oplevelse i samlingernes sanselighed.
Vi støtter op om, at design og kunsthåndværk altid har været smeltet sammen på glasværket. Nu er kunsten også inviteret indenfor. Selfie ;))
 
14. maj 2019
Når vi åbner Holmegaard Værk i foråret 2020, kan man glemme alt om fake news og fordrejede fortællinger.
Vi går nemlig efter det ægte, nære og autentiske. Intet andet. Intet mindre. -Og sikke et firkløver, som har sagt ja til at være med til at fortælle historien om glasværket.
Designer Michael Bangs fire sønner - Kristian Bang, Sophus Bang, Jacob Bang og Adam Bang er med til at sætte personlige ord på deres fars arbejde og tiden på glasværket. Det gør de i en podcast produceret af Hertz og Tone. -En podcast som bliver én ud af en række i vores udstillinger på Holmegaard Værk. Glæd jer.
Michael Bang var i øvrigt søn af Holmegaards første designer Jacob E. Bang.
It runs in the family.
Holmegaard Værk åbner i foråret 2020. Det kan I også glæde jer til!
 
01. maj 2019
 Det er sådan med historien, at den er inddelt i epoker.  
 Når én epoke slutter, så begynder en ny.
 Vi har verdens største samling af Kählerkeramik, som
 længe har gemt sig lidt i en udstilling fra 70´erne og i en
 kælder. Nu er det på tide, at Kählerkeramikkens
 vidundere får en renæssance.
Holmegaard Værk bliver stedet for det. Et magisk univers, hvor områdets stolte designtraditioner og gode historier om folkene bag, siver ind i sjælen. Vi slår fast, at det var her, det skete!
Respekt for vores kollega Julie, som håndterer de værdifulde genstande
 
24. april 2019
En af de mest spændende kunstnere på Kählers Keramiske Værksted var Jens Thirslund (1892-1942), som blev kunstnerisk leder i 1917.
Udover arbejdet for Kähler havde Thirslund mange separatudstillinger i ind- og udland, og Metropolitan Museum of Art har flere af hans værker, købt i starten af 1920’erne. Han deltog på verdensudstillingen i 1925 i Paris, hvor han fik Diplôme d’honneur. Denne fantastiske vase med lustredekoration er fra ca. 1919.
Glæd dig til, at Kähler også bliver en del af Holmegaard Værk.
 
15. april 2019
Mange af Danmarks store kunstnere har i tidens løb lagt vejen forbi Kählers Keramiske værksted i Næstved. Her havde man ekspertisen til at brænde de store og komplicerede brændinger, som kunstnerne efterspurgte.
En af dem, der tog til Næstved, var kunstneren Jais Nielsen (1885-1961). Indtil d. 28. april kan man se den flotte særudstilling ”Jais Nielsen – Epos i Ler” på CLAY. Måske et udflugtsmål i påsken?
Museum Sydøstdanmark har en fin samling keramik af Jais Nielsen, som kommer med i udstillingen på Holmegaard Værk.
 
29. marts 2019
I går stod den på frivilligmøde på Holmegaard Værk. Vi ønsker os nemlig, at det bliver et levende sted, som mange har lyst til at være en del af. Og det er der heldigvis andre, som også ønsker sig :-)
49 skønne folk var mødt op til arrangementet i går. Deriblandt flere glasmagere og barnefødte fra glasbyen. Super stemning og masser af spørgsmål mødte os. Vi er stolte og glade over engagementet og kan næsten ikke vente til, at der for alvor kommer liv på Værket igen.
Vil du også være frivillig? Så send en mail til holmegaard@museerne.dk. Man kan involvere sig i både praktiske og mere servicemindede opgaver. -Ex. kan man være med til at hjælpe til events og på værkstederne, til børnearrangementer og meget mere. Vi glæder os til at høre fra dig.
 
20. marts 2019
Vores kollegaer på Næstved Museum markerer at der i april kun er ét år til Holmegaard Værk åbner, med et spændende foredrag om Dansk glasproduktion fra 1825-2008. Foredraget finder sted d. 4/4 kl 19 på Næstved Museum.
Det synes vi da helt klart er værd at høre om.
TOR. 4. APR. KL. 19.00
Dansk glas - fra mundblæst til maskinblæst
 
20. marts 2019
Vil du være frivillig på Holmegaard Værk?
Når vi åbner Holmegaard Værk i foråret 2020, får vi brug for frivillige folk til at gøre Værket levende for gæsterne.
Mange flittige frivillige er allerede i fuld sving. F.eks. på glasmagasinet, hvor vores garvede glas-folk hver uge registrerer glas og fotos i tusindvis. Det er en imponerende indsats.
Men du kan også bidrage til oplevelserne på Holmegaard Værk på andre måder. Det vil vi gerne fortælle meget mere om.
Er det noget for dig, så sæt kryds i kalenderen den 28. marts, hvor vi holder et informationsmøde kl. 17-18.
Derefter serveres kaffe og kage til dem der har lyst.
Adressen er Glasværksvej 55, 4684 Holmegaard.
Tilmelding til Karen Westermann på kmw@museerne.dk
 
16. marts 2019
 Kender du mon den berømte danske maler H.A. Brendekilde (1857-1942)? Vidste du, at han også har tegnet glas? Det har han.
I perioden 1901-1904 var H.A. Brendekilde ansat på Fyens Glasværk i Odense, hvor han tegnede mindst 125 forlæg til glas og dekorationer på glassene. Mange af glassene er udført i hvidt glas, så de ligner porcelæn. Brendekildes motiver er taget fra naturen. Han holdt især af fugle, blade og blomster.
I Holmegaard Glasværks Prøvesamling er vi heldige at have nogle af Brendekildes glas. Blandt andet denne fine lille vase med en malet dekoration med svampe (NÆM 2204X5955).
Brendekildes vase skal vi naturligvis have med i udstillingen på Holmegaard Værk fra 2020.

#holmegaardglas #design #holmegaardværk #worksofwonder #brendekilde #udstilling #odenseglasværk #glas #fyensglasværk
 
01. marts 2019
I fredags blev det nye supermagasin i tørvehallerne indviet, med bl.a. en tale af Linda Frederiksen, formand for Næstved Kommunes kulturudvalg.
Så nu kan arbejdet med at flytte samlingerne hertil for alvor begynde.
Så står Museum Sydøstdanmarks nye hovedmagasin i Tørvehallerne klar til at modtage 145.000 genstande.

10. november 2018
første spadestik
Flere end 1.000 gæster.
Holmegaard Værk. For sans og samling. Sådan bliver glasværket formidlet, når det i fremtiden skal være flagskib for de kreative erhvervs historie. 5.000 kvadratmeter udstilling med Nordens største glassamling, 6.000 keramiske designikoner fra Kähler og glasværkets historie bliver fortalt i Danmarks mest moderne bud på en museumsoplevelse. Det gøres bl.a. via udstillingsdesign, der med autensitet sætter rammen for Værkets historie og i podcasts, som med afsæt i glasværksarbejdernes og designernes beretninger anskueliggør hverdagen, sammenholdet og den iværksætterånd, der smeltede glasværkernes håndsværksmæssige kunnen sammen med designernes idéer.
Glashistorisk Selskab Aalborg 1976