UDSTILLING / Sjælland

Sjælland

 
 
Annebjerg Stræde 2, 4500 Nykøbing Sj.
Tlf. 59 91 38 00
Hempel Glasmuseum byder bl.a. på opdagelsesrejse gennem glaskunstens historie over flere tusinde år. Lige fra ægypternes rige over 1800-tallets franske saloner til i dag
april-oktober 2017  GREAT DANES glasudstilling
Et spændende, internationalt blik på dansk glas med et udvalg af Holmegaards verdensberømte glasdesign fra 1940’erne til ­nutiden, heriblandt Jacob E. Bang, Per Lütken, Torben ­Jørgensen og Cecilie Manz. Det industrielt producerede og designede brugsglas, som er gået verden rundt, udstilles med et udvalg af værker af 17 af nutidens betydelige glaskunstnere, også tidligere modtagere af Hempels Glaspris. Udstillingen GREAT DANES er sammensat og ­udlånt af det nye belgiske glasmuseum i Lommel, GLAZENHUIS, det ­flamske center for nutidig glaskunst.
 
Great Danes
Hempel Glasmuseum from 1. maj - 30 september 2017
Af Jan Kock
Den renlivede studieglasbevægelse nåede Danmark i begyndelsen 1970’erne. I løbet af de følgende årtier tog dens udøvere mere og mere plads i denne del af kunstverdenen, samtidig med at skabelsen af det kunstglas, der blev produceret på den kunstindustrielle virksomhed Holmegaards Glasværk ophørte i 2008, da glasværkets afdeling for mundblæst glas i Fensmark gik konkurs. De mest markante skabere af kunstglas på Holmegaard var Per Lütken, Michael Bang, Torben Jørgensen, Anja Kjær og Allan Scharff.

Den renlivede studioglasbevægelse, som den kendes i Amerika, vandt indpas i Danmark i 1972 med den veletablerede og progressive keramiker Finn Lynggaard. Han faldt i 1971 hovedkulds for glasset under et ophold i Canada og etablerede en glashytte, da han kom hjem. Glas var ved at komme i fokus. I begyndelsen af 70’erne blev der etableret en glaslinie på Skolen for Brugskunst i København, senere fulgt op af andre uddannelsesmuligheder i Jylland, på Sjælland og på Bornholm.

Omkring midten af 70’erne blev der etableret adskillige nye hytter på initiativ af passionerede entusiaster. Mange af disse pionerer arbejder stadig med glas og hvert år kommer der unge til, der forsøger at finde nye veje og udtryk i glasset. Nogle af de interessante er Finn Lynggaard, Per René Larsen, Tchai Munch, Steffen Dam, Pipaluke Lake, Micha Karlslund, Tobias Møhl, Trine Drivsholm, Mai Lerssi, Ned Cantrell, Karen Nyholm, Marie Retpen, Jeanette Iskandar, Maria Bang Espersen and Stine Bidstrup, som alle er repræsenteret på udstillingen.
Studioglassets verden er virkelig stor i lille Danmark. Omkring 50 hytter eller studios er aktive og mere end 250 kunstnere arbejder i materialet glas. Nye udøvere af kunsten at gøre glas er kommet til og nye formidealer melder sig og afprøves. De unge er parate til at revolutionere og de tidligere unge er nu etablerede og afklarede med deres personlige stil. Flere og flere benytter ud over teknikken med at blæse glas at støbe, fuse, slumpe, sandblæse, gravere, slibe, ætse og andre teknikker for at opnå nye udtryk.
I de senere år er udlandet begyndt at få øje på, at der i Danmark findes glaskunst af verdensklasse. For at nævne et par stjerne fik Lene Bødker således i 2007 den betydelige japanske pris The Kanazawa Glass Award og i 2014 vandt Karen Lise Krabbe den meget ærefulde Coburger Glaspreis af første karakter ved den store internationale udstilling af moderne glaskunst på slottet Coburg nede i Tyskland. Ved samme lejlighed vandt Maria Bang Espersen juryens pris.

Udstillingen Great Danes spejler denne udvikling med eksempler fra den bedste ende.

 
 
 
Kastrupgårdsamlingen
Glas fra Kastrup Glasværk.link til foto tryk her
Glasudstillingen på Kastrupgaard
Kastrupvej 399, 2770 Kastrup
Tlf. 32 51 51 80
 
 
Ringstedgade 4, 4700 Næstved.
Tlf. 55 77 08 11
HOLMEGAARD GLASVÆRKS PRØVESAMLINGEN tryk her
NYHEDSBREV fra prøvesamlingen. tryk her
"Skiftende Glasudstilling i BODERNE"
                                                
Glassamlingener er placeret i udstillingenslokalerne
i afd. BODERNE, Sct Peders Kirkeplads 8, Næstved
 Holmegaard Glasværks Prøvesamling 
nu er der 8750 registrerede genstande pr. 31 august 2012
 
 
 OBS: Holmegaard Park har lukket!  01.07.2012
 
 Holmegaard åbner oplevelsescenter 2006
se film fra åbningen klik her
 
Rosenborg Slot
 Glaskabinettet 
I 1713-1714 lod Frederik 4. dette rum indrette som glaskabinet. Mens porcelænskabinetter på denne tid var et ret udbredt fænomen ved de europæiske hoffer, er rummet det eneste glaskabinet, man kender til. Kabinettet blev rammen om den udsøgte samling af glas, som Frederik havde fået som gave af byen Venezia, Europas førende glasproducent, under sit besøg der i 1709.
 
 
 
Glashistorisk Selskab Aalborg 1976